counter create hit

Cara Sambung Wayar Elektrik

Semasa menyambung wayar, memasang soket tambahan, dan menghilangkan kerosakan pada pendawaian, anda perlu melakukan kerja elektrik.

Tanpa pengalaman praktikal, sukar untuk memastikan hubungan yang boleh dipercayai antara konduktor dari bahan yang berbeza, mempunyai keratan rentas yang berbeza atau bahkan bilangan teras yang berbeza.

Bagi anda yang menghadapi kesukaran untuk menyambungkan wayar, jangan risau, di sini kami akan berkongsi dengan anda setiap langkah dalam menyambungkan wayar, yang boleh anda lakukan.

Mari kita mulakan . . .

1.Kesiapan Menyambung Wayar

Untuk pelaksanaan penyambung wayar elektrik berkualiti tinggi dan tepat yang anda perlukan, iaitu:

  • pengetahuan mengenai jenis dan prinsip utama hubungan;
  • ketersediaan alat khas untuk kerja elektrik;
  • kehadiran semua bahan habis pakai yang berguna semasa melakukan jenis sambungan tertentu;
  • latihan awal mengenai kepingan wayar individu.

Apabila semua yang diperlukan sudah tersedia, pekerjaan masa depan harus disiapkan dengan teliti. Untuk melakukan ini, tanggalkan semua wayar yang harus dikendalikan. Ini adalah langkah yang sangat penting yang tidak boleh diabaikan!

Agar tidak mendapat kejutan, lebih baik sekali lagi memastikan bahawa pangsapuri atau rumah benar-benar dinyahaktifkan. Dalam kes ini, lebih senang menggunakan pemutar skru penunjuk – ini adalah alat murah yang boleh dibeli walaupun di kedai dalam talian.


2. Keluarkan penebat dengan berhati-hati

Kemudian berhati-hati mengeluarkan penebat. Alih keluar hanya cukup seperti yang diperlukan oleh penyambung, terminal, dan lain-lain untuk sambungan atau pengikat wayar. “Tolok jalur” sering disediakan berhampiran terminal peranti (suis, outlet, dan lain-lain) dan harus diperiksa sebelum penebat jalur.

Selain itu, pembungkusan kacang wayar dan penyambung lain biasanya menunjukan berapa banyak penebat yang perlu dikeluarkan daripada wayar.

Mengeluarkan terlalu banyak penebat meningkatkan kemungkinan sentuhan tidak sengaja dengan sesuatu selain daripada yang dimaksudkan, dan sentuhan tidak sengaja boleh mengakibatkan pencaran arka.


3.Gunakan penyambung mengikuti jenis wayar

Penyambung, terminal, lug, dan lain-lain. mempunyai penarafan untuk jenis bahan wayar iaitu: kuprum (CU) atau aluminium (AL) dan bersalut kuprum – aluminium. Penyambung akan menanggung sama ada tanda “CU” atau “AL”.

Tanda ketiga, “CU/AL” menunjukkan penyambung sesuai untuk sama ada tembaga atau aluminium. Jangan sekali-kali mencampurkan konduktor kuprum dan aluminium dalam satu terminal, melainkan ia direka khusus untuk campuran.


4.Gunakan penarafan suhu terminal yang betul

Setelah terminal CU atau AL yang betul telah dipilih, pastikan penarafan suhu yang diperlukan wayar dipenuhi oleh terminal. Wayar atau kabel dengan penarafan 90 darjah Celcius (atau C) mungkin telah dipasang untuk memanfaatkan kapasiti bawaan arus yang lebih tinggi atau penarafan “ampacity” yang disediakan melalui kabel yang serupa dengan hanya penebat kabel berkadar 75 atau 60 darjah.

Semua terminal yang akan disambungkan wayar mesti memenuhi penarafan minimum 90 darjah C juga, jika tidak, keluasan wayar akan berkurangan. 


5. Gunakan terminal mengikuti size wayar

Secara ringkasnya, melainkan dinyatakan sebaliknya, hanya satu wayar dibenarkan untuk ditamatkan di bawah terminal (seperti yang terdapat pada bar bas, suis, dan alur keluar), melainkan direka khusus untuk menyambung 2 atau lebih (seperti wirenut, bolt belah, dan lain-lain).

Selain itu, tidak dibenarkan membelah untaian wayar atau kabel supaya ia boleh ditamatkan di bawah lebih daripada satu terminal atau skru. Terminal bersaiz yang betul untuk wayar atau kabel yang hendak disambungkan mesti digunakan.


6. Pateri semua skru, terminal dan lug pada penarafan yang ditentukan

Semua prasyarat ini adalah sia-sia jika tekanan tidak mencukupi digunakan. Gunakan sepana tork jika perlu untuk mendapatkan tekanan yang betul. 

Terminal mudah pada suis dan alur keluar hendaklah dirapatkan – tetapi jika tidak pasti, adalah lebih baik ia diketatkan terlebih dahulu daripada di bawah.


7.Gunakan perencat oksida pada wayar dan kabel aluminium

Perencat yang tersedia secara komersial biasanya dijual di mana sahaja wayar aluminium ditawarkan. Pembungkusan menerangkan cara menyediakan wayar dan cara memohon. Biasanya, wayar yang baru dilucutkan tidak perlu “disikat wayar” melainkan ia sudah mengoksida.

Pengoksidaan logam aluminium muncul sebagai sisa putih atau kelabu atau berdebu di permukaan. Bersihkan dengan berus bulu wayar untuk mengeluarkan sisa sepenuhnya. Sapukan salutan liberal perencat oksida di seluruh permukaan aluminium yang terdedah.

Cuba paksa di antara helai dan hujung wayar. Jangan biarkan begitu banyak perencat pada wayar supaya ia akan menetes. Keluarkan perencat lebihan yang mencukupi untuk mengelakkan ini daripada berlaku sebelum memasukkan ke dalam terminal


8.Potong lebihan wayar terdedah mengikut keperluan

Tidak perlu banyak konduktor untuk melepak di terminal. Mana-mana bahagian wayar yang dilucutkan yang tidak menyentuh permukaan terminal, penyambung, dan lain-lain tidak melakukan apa-apa untuk membantu mengekalkan kekonduksian litar atau kekuatan mekanikalnya, dan harus dikeluarkan.

Meninggalkan hanya cukup wayar untuk dilihat (sehingga 1/4 inci) daripada mana-mana lug, terminal atau split-bolt untuk membolehkan wayar ditentukan bahawa ia disambungkan dengan cepat.


9.Gantikan penebat mengikut keperluan

Sesetengah penyambung seperti “bolt terbelah” dan “burndys” tidak bertebat, dan mesti dilindungi untuk melindunginya daripada menghubungi konduktor dan orang lain secara tidak sengaja.

Gunakan pita pengisi untuk menyediakan 75% hingga 95% daripada ketebalan penebat wayar pada penyambung dan gunakan pita elektrik vinil untuk menyelesaikan ketebalan hingga 100%. Pastikan pita sekata menutupi seluruh permukaan semua logam terdedah penyambung dan wayar atau kabel.


10.Tandai konduktor mengikuti kode warna wiring

120V / 240V A/C Kod Warna Pendawaian Elektrik & Konvensyen: AS

Warna Penebat WayarWarna Wayar AlternatifLabelFungsiKomen
Hitam LVoltan talian, fasa tunggalKawat hitam
HitamcoklatL1Voltan talian, 3 fasaKawat coklat
merah LVoltan talian, fasa tunggal, wayar “panas” keduaKawat merah
Selalunya digunakan untuk menunjukkan kuasa bertukar
merahJinggaL2Voltan talian, 3 fasawayar oren
putihKelabuNBerkecualiKawat putih
Dalam pendawaian suis juruelektrik boleh menggunakan wayar putih sebagai konduktor panas kedua dan akan menandakan setiap hujung wayar dengan pita elektrik hitam.
BiruKuningL3Voltan talian, 3 fasaKawat biru
hijau PG Kawat hijau
Kawat tanah pelindung
Hijau + Kuning PG Kawat Kuning HijauKawat tanah pelindung
telanjang PG Kawat tembaga kosong
Kawat tanah pelindung
JinggaKuningL wayar oren
“Voltan terkecuali”, wayar ini mungkin panas apabila pemutus sambungan utama dimatikan”

Oleh itu penjelasan langkah-langkah menyambungkan wayar elektrik, semoga penjelasan di atas dan difahami dan berguna untuk anda.