counter create hit

Jenis & Harga Awning Rumah

Awning rumah berfungsi untuk melindungi kawasan rumah anda daripada haba cahaya matahari atau basah air hujan. Harga awning rumah berbeza-beza, terdapat beberapa jenis awning rumah yang mungkin sesuai dengan bajet anda.

Seperti alumunium comporate panel, pergola, glass, polycarbonated, dan metal deck.

Setiap awning terdapat Kebaikan, Keburukan , dan tahap kedayatahanan masing-masing bergantung pada keadaan port pemasangan awning.

Biasanya, awning di pasang di hadapan rumah sebagai garaj kereta, belakang rumah, atau sisi rumah.


Jenis Awning Rumah dan Harga Murah

Awning rumah terbagi menjadi 2 bahagian, iaitu awning rumah moden dan klasik:

1. Awning Rumah Klasik

Awning rumah klasik terbagi menjadi beberapa bahagian, iaitu:

A. Awning Rumah Klasik Jenis Pergola

Awning Rumah Klasik Jenis Pergola

Tampak seperti kayu, rupa-rupanya besi.

Silap mata ini adalah antara faktor mengapa, pergola menjadi masyarakat Malaysia yang trand walaupun reka bentuk dia hanya kusta.

Dengan sedikit kombinasi polikarbonat atau plastik di pergola, baharu redupkan kawasan rumah anda kemudian.

Tidak hairanlah, dia sentiasa dipasang di dalam bilik untuk berehat.

Sebagai tambahan kepada tu, pergola juga berada di tengah-tengah permintaan tinggi di pasaran, memahami hanya mark-up harga mana.

Harga awning rumah ni: RM38-RM150 Sekaki

B. Awning Rumah Klasik Jenis Metal Deck

Awning Rumah Klasik Jenis Metal Deck

Rakyat Malaysia suka perkara yang berwarna-warni. Sudah tentu dek logam jenis awning menjadi idola yang sesak.

Awning jenis metal deck ini sudah bising, tidak begitu kukuh pula.

Hairan kenapa masih ramai yang guna atap zink ini sebagai awning rumah.

Ternyata harga awning jenis metal deck ini murah dan anda boleh mendapati ia mudah.

Hanya, bersiap sedia dengan kos penyelenggaraan, kerana bumbung zink ini cepat bocor dan karat gembira.

Kalo bajet anda kecil, tetapi awning adalah keperluan, apa salahnya kan? Selagi ada bumbung.

Harga awning rumah ni: RM14 Sekaki, boleh pasang awning seluas-luasnya

2. Awning Rumah Moden

Awning rumah moden terbagi menjadi beberapa bahagian, iaitu:

A. Awning Rumah Moden Jenis Kaca/Glass

Awning Rumah Moden Jenis Kaca/Glass

Jenis awning kaca terbaja ini datang dalam dua bentuk, rata dan melengkung.

Rintangan juga stabil, kaca tidak akan jatuh dalam berderit jika ia pecah dengan sokongan Polyvinyl Butyral (PVB).

Awning kaca tidak rosak dan fleksibel dari segi corak, tekstur, dan warna.

Awning jenis rumah moden kaca/glass ini tampak mewah dan berkelas antara ciri-ciri awning jenis kaca.

Harga awning rumah ni: RM40 sekaki sesuai dengan kualitinya

B. Awning Rumah Moden Jenis Polycarbonated

Awning Rumah Moden Jenis Polycarbonated

Kebaikan Polycarbonated awning iaitu ia jernih dan tak tapis cahaya.

Sesuai sangat sekiranya anda mencari awning yang tidak redup. Kalo jemur baju, confirm cepat kering.

Walaupun polycarbonated ringan dan transparent, tiada bunyi bising semasa hujan lebat.

Hanya, kesan tompokan daripada curahan air hujan memang tidak dapat nak elak.

Selain tu, awning rumah Polycarbonated juga tahan lasak dengan suhu paling tinggi dan paling rendah.

Anda boleh guna sehingga 10 tahun, bergantung pada jenis sama ada solid dan emboss.

Harga awning rumah ni: Bermula serendah RM24 sekaki

Tetapi, harga Polycarbonated akan berubah mengikut jenis ketebalan dan peratus penembusan cahaya, 50% atau 80%.

C. Awning Rumah Moden Jenis Alumunium

Awning Rumah Moden Jenis Alumunium

Meskipun tidak ada elemen kelas tinggi, kualitasnya top. Beberapa jenis melengkung, datar, dan berongga.

Selain tebal, alumunium juga kukuh nak hadap bahang matahari atau pembilasan air hujan.

Alumunium adalah pilihan yang paling tepat, kerana alumunium boleh tahan sehingga 20 tahun.

Alumunium Composite Panel adalah salah satu yang terkenal, kerana mempunyai banyak warna, desain, dan kualiti tinggi.

Harga tenda rumah jenis alumunium juga mestilah masing-masing berbeza, tetapi masih berpatutan.

Harga lebih kurang RM25-RM55 sekaki dan boleh dapat

Awning rumah alumunium jenis melengkung dan solid agak mahal, sehingga mampu mencecah ratusan ringgi.


Warna Awning Rumah Terkini

1. Centilever Awning

Centilever Awning

Selain bentuknya yang unik, desain centilever ini mampu menyerap energi matahari.

Patutlah sesuai pasang dekat kawasan tingkap, pintu, dan ruang legar.

Kerana, ia hanya menggunakan satu lajur pemasangan dan satu penghadap untuk berdiri. Jadi, itu tidak akan memakan banyak ruang nanti.

2. Dutched Awning

Dutched Awning

Jenis Dutched awning ini belum begitu hype lagi Malaysia, kerana reka bentuknya sukar untuk dipadankan dengan desain rumah yang ada.

Selain tu, iklim Malaysia iaitu panas dan hujan. Jadi, ramai orang lebih cenderung pilih awning penuh berbanding yang cute macam ni.

Tetapi, tidak salah pun nak cuba, lagi-lagi rumah tema Inggeris. Terdapat 3 jenis Dutched awning, iaitu standard, boutique, dan cafe.

3. Terrace Roof

Terrace Roof

Ini adalah menjadi kegemaran orang Malaysia, kerana awning Terrace Roof ini berbentuk penuh.

Lagipun, kombinasi kaca dan alumunium memang power, itulah yang membuatkan terrace roof ada nilai di mata anda.

Di samping itu, reka bentuk ini senang dengan kebanyakan bentuk rumah Malaysia.

Fleksibel bukan? Ia boleh terletak di bilik anjung kereta dan halaman belakang rumah.

4. Walking Awning

Walking Awning

Walking awning adalah tipikal untuk rumah jenis banglo dan halaman yang luas.

Walkway awning adalah pilihan yang paling sesuai untuk digunakan sebagai tempat letak kereta api bumbung atau pelabuhan BBQ di luar rumah.

Di samping itu, walking awning boleh melindungi perjalanan anda dari bahagian dalam rumah.

Bahan alumunium adalah rata dan sistem saliran yang digunakan mempunyai unsur estetik.

Jadi, Walking awning ini tahan lasak untuk tempoh yang panjang.

5. Marquise Awning

Marquise Awning

Reka bentuk awning Marquise mempunyai identiti sendiri yang tidak boleh digunakan di mana-mana ruang.

Marquise awning sesuai diletakkan di sisi rumah atau ruang yang digunakan sebagai pelabuhan untuk minum kopi.

Di samping itu, anda juga memadankannya dengan rumput permaidani adalah baik dan sejuk.


Harga Awning Rumah

Cara Pasang Awning Rumah

Harga awning rumah tidak hanya bergantung pada jenis material.

Jumlah kos akhir yang perlu anda bayar akan berbeza, mengikut keluasan awning anda.

Awning yang luas memerlukan rangka yang besar dan lebar, supaya air hujan boleh terus mengalir ke dalam longkang rumah.

Apa-apa pun, buat terlebih dahulu ukuran panjang dan lebar kawasan yang nak dipasang awning.

Biasanya, harga awning dikira ikut kaki persegi dengan kos jenis awning itu sendiri.

Kalo bajet lebih, ambil yang tebal sikit supaya tidak cepat karat.

Harga awning (kaki) x Panjang Kawasan (kaki) x Lebar Kawasan (kaki)

Contoh:

RM15 x (14 kaki x 19 kaki ) = RM15 x (166 kaki)

Jumlah = RM3,990.00


Kebaikan dari Awning Rumah

Terdapat beberapa Kebaikan memasang awning di rumah yang boleh anda pertimbangkan.

Salah satunya adalah awning ini, membenarkan anda memanfaatkan lebih banyak masa di patio.

Jadi, awning rumah dapat menjadi tempat berteduh ketika cuaca panas atau hujan lebat, redup, dan berehat.

Awning ini juga membantu menurunkan suhu di dalam rumah dengan mengurangkan silau langsung dari matahari.

Disamping itu, menjimatkan kos bil elektrik (tidak perlu anda menggunakan terlalu banyak penghawa dingin.

Akhir sekali, ia dapat memberi lebih privasi, terlindung dari rumah jiran berhampiran.

Ini adalah antara sebab yang baik untuk mempertimbangkan pemasangan awning.

Tetapi, sebelum pemasangan dilakukan anda harus pikir dengan teliti mengenai kawasan awning akan diletak.

Selain tu, anda juga buat perngukuran dengan baik untuk mengetahui saiz yang tepat.


Mudah bukan? Bezanya, dari segi jenis awning, ketebalan, dan desain sahaja.

Kalo bajet sikit, anda ambil je awning jenis zink yang murah lebih kurang antara RM7.00 sehingga RM10.00 sahaja.

Leave a Comment