counter create hit

Harga DB Box Rumah

Db Box diperlukan untuk memintas elektrik dari sumber kuasa seperti penjana elektrik, atau dari sumber kuasa rumah. Kemudian arahkan kuasa ke pelbagai powerpoints.

Fungsi dia adalah menempatkan alat2 perlindungan dan keselamatan litar dan peralatan elektrik rumah.

Oleh itu, jika anda memerlukan Db Box ini, kami akan berkongsi maklumat harga db box malaysia untuk anda, bermula dari harga single phase db box ke db box 3 phase.

Mari kita mulakan . . .

Jenis DB Box Rumah

DB box atau distribution box boleh dikelaskan kepada pelbagai jenis bergantung pada reka bentuk, tujuan dan faktor lain. Beberapa jenis disebutkan seperti di bawah:

1. Panel Pemutus Utama

Panel pemutus utama adalah yang paling popular dan sering digunakan sebagai penstabil untuk rumah. Papan pengedaran elektrik ini berkesan dalam melindungi litar elektrik sekunder dan juga mampu mengesan kuasa ampere yang mengalir di seluruh litar.

Mereka membantu menentukan masa untuk menaikkan atau mengurangkan aliran elektrik bergantung kepada keperluan peranti yang disambungkan.

Panel pengedaran pemutus utama dijamin dengan menyambungkannya ke pemutus kuasa, yang juga dapat mengelakkan litar terlalu panas.

2. Panel Lug Utama

Dalam panel lug utama, talian elektrik direka untuk mengalir melalui lug, dan pemutus litar disambungkan kepada mereka. 

Ini memainkan peranan penting dalam memutuskan sambungan meter semasa kecemasan, kerana panel lug utama direka khusus dan digunakan untuk menentukan sama ada talian kuasa utama mempunyai arus hulu yang mengalir melaluinya. 

Dalam kes kuasa tinggi luar biasa melalui talian elektrik dalam panel lug, pemutus kuasa dicetuskan, dan meter kuasa meminimumkan arus dengan serta-merta.

3. Subpanel

Subpanel kerap digunakan kerana keselamatan yang disediakan oleh papan pengedaran elektrik ini. Subpanel mempunyai reka bentuk yang lebih kecil dan mudah untuk dikendalikan. 

Subpanel biasanya disambungkan ke talian kuasa utama isi rumah, dan kemudiannya boleh digunakan untuk penghantaran kuasa ke bahagian rumah yang berlainan supaya semua peralatan yang disambungkan boleh berfungsi dengan cekap. 

4.  Kotak fius

Seperti panel pemutus utama, kotak fius juga mudah digunakan di seluruh kediaman dan bangunan pejabat kerana kemampuannya. Ia berfungsi sebagai peranti pengguna untuk mengawal dan mengagihkan semua elektrik yang diterima daripada talian kuasa utama ke litar sekunder. 

Kotak fius pada dasarnya boleh dibahagikan kepada bahagian seperti suis utama, soket lelaki dan perempuan, peranti arus baki dan pemutus litar. Kotak fius biasanya dipasang di lokasi strategik dalam bangunan dari mana ia boleh dengan mudah memenuhi tujuannya dan boleh diakses semasa krisis.  


Senarai Harga DB Box Rumah

Berikut adalah senarai harga DB Box malaysia.

Senarai Harga Single Phase Db Box:

Single Phase DB BOX (17 Way full set 63a)Single Phase DB BOX (8 Way full set 63a)Single Phase DB BOX (21 Way full set 63a)Single Phase Hager DB BOC (14 Way full set 63a)
RM299RM213RM320RM280

Senarai Harga Db Box 3 Phase:

21 WAY (3 PHASE) Distribution Box DB Full Set 4P/63a RCCB 0.3ma26 WAY (3 PHASE) Distribution Box DB Full Set 4P/63a RCCB 0.3ma 39 WAY (3 PHASE) Distribution Box DB Full Set 4P/63a RCCB 0.3ma 
RM235RM290RM365

itulah berapa banyak jenis dan juga senarai harga Db Box Rumah yang mungkin boleh menjadi rujukan untuk anda.

Leave a Comment