counter create hit

Harga Dermatix di Farmasi

Setiap orang pada umumnya mesti merasakan luka di badan mereka, sama ada luka kecil, calar, terbakar, parut jerawat, parut pembedahan atau sesuatu yang lain.

Daripada kecederaan ini secara umum akan meninggalkan tanda pada kulit yang bagi kebanyakan orang akan menjadi sangat menjengkelkan jika dilihat.

Walau bagaimanapun, kini terdapat ubat-ubatan yang boleh membuat parut pudar dan juga hilang.

Mahu tahu Harga Dermatix di Malaysia? Jom kita semak Senarai Harga Dermatix murah di Malaysia.

Dermatix Digunakan Untuk Apa?

Sumber: Hargapedia.com

Dermatix iaitu ubat kulit berbentuk gel yang digunakan untuk merawat parut atau tisu parut seperti keloid yang biasanya terbentuk akibat parut pembedahan, luka bakar dan luka akibat trauma pada kulit.

Selain meratakan, mengurangkan dan melicinkan luka parut, ubat ini juga boleh digunakan untuk melegakan gatal-gatal dan ketidakselesaan yang timbul dan memulihkan nada kulit berjalur.

Dermatix boleh didapati dalam bentuk tiub gel silikon dan datang dalam bentuk ultra dermatix dengan komposisi bahan-bahan aktif yang diperkaya dengan Cyclopentacyloxane atau ester vitamin C eksklusif dan vinyl dimethicone ascorbyl tetraisopalmitate.


Produk Dermatix

Terdapat beberapa produk utama dari penyebaran dermatix di pasaran termasuk yang berikut.

1. Dermatix Ultra

Dermatix Ultra adalah ubat rawatan parut berasaskan gel silikon yang terbukti secara klinikal mencerahkan, melembutkan dan juga parut sedia ada pada kulit.

Menurut doktor, gel silikon adalah bentuk yang paling disyorkan untuk dapat menyembuhkan parut.

Untuk parut serius atau luka pembedahan, anda boleh menggunakan produk ini selama kira-kira enam bulan dengan kerap supaya parut boleh hilang.

2. Dermatix Ultra Kids

Dermatix ultra kids adalah formulasi berteknologi tinggi yang terbukti berfungsi dengan berkesan untuk pemulihan parut.

Formula ini mempunyai ciri-ciri lembut untuk kulit sensitif dan halus. Dermatix ultra kids bertujuan untuk menyembuhkan parut yang berlaku pada kanak-kanak.

Produk ini selamat digunakan untuk bayi berumur 3 bulan dan ke atas.

3. Dermatix Acne Scar

Dermatix acne scar adalah formula untuk rawatan parut jerawat.

Formula ini digunakan oleh pakar dermatologi di Eropah untuk membaiki parut jerawat dan rupa parut jerawat baru dan lama.

Dermatix acne scar mempunyai bahan aktif seperti penggalak kecantikan activGSC dan ekstrak siput yang direka khusus untuk meningkatkan kulit berminyak dan rawan jerawat.

Dermatix acne scar dapat membantu menyamar kecacatan dan bintik-bintik gelap, serta melembutkan dan melicinkan kulit dengan penggunaan berterusan.

4. Dermatix Advance

Dermatix advance adalah formula gel silikon canggih yang telah terbukti secara klinikal untuk mencerahkan, melembutkan dan meratakan parut.

Dermatix advance mempunyai teknologi inovatif CX5 dan Vitamin C yang terbukti secara klinikal untuk meringankan, melembutkan dan meratakan parut.

Vitamin C yang terkandung dalam pendahuluan dermatix memberikan pencerahan dan perlindungan daripada UVA dan UVB.

Penggunaan dermatix pendahuluan dua kali dalam sehari akan dapat memberi perubahan kepada parut dalam masa 8 minggu.

Untuk parut yang lebih besar, ia mungkin mengambil masa sehingga 3 bulan atau lebih sehingga ia boleh mendapat manfaat sepenuhnya daripada pembaikan parut.


Kapan Waktu Terbaik Guna Dermatix

Sumber: Hargapedia.com

Dermatix boleh digunakan dan akan memberikan hasil yang maksimum sebaik sahaja luka pembedahan anda ditutup dan kering, tidak lagi berdarah, dan jahitan telah ditanggalkan.

Jangan gunakan dermatix cream pada luka yang masih terbuka kerana ia akan mengganggu proses penyembuhan pada luka.

Dermatix adalah produk penyingkiran parut bukan produk untuk penyembuhan luka.


Senarai Harga Dermatix

Berikut adalah senarai harga dermatix di Malaysia yang mesti anda ketahui, iaitu:

JenisHarga
Dermatix Acne Scar gel 7gramRM42.66
Dermatix Scar Gel Advance 9gramRM45.33
Dermatix Scar Advance 15gramRM56.90
Dermatix Scar Reduction gel 15gramRM62.80
Dermatix Ultra Kids 9gRM 61.29
Dermatix Ultra gel 30gramRM197.00

Nota: Harga sewaktu-waktu dapat berubah


FAQ

Bolehkah Dermatix Benar-Benar Memudarkan Scar?

Scar tidak mungkin hilang 100%, tetapi Dermatix boleh digunakan untuk melembutkan dan memudarkan parut sehingga 85%. Untuk dapat menghasilkan kejayaan terbaik bermula dengan menggunakan dermatix dua kali sehari selepas luka telah sembuh dan tertutup.

Bolehkah Dermatix Berkesan untuk Scar Tahunan?

Dermatix akan berfungsi untuk menyembuhkan luka dengan lebih baik jika parut berumur kurang daripada 2 tahun. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahawa luka yang lebih tua daripada 2 tahun boleh sembuh tetapi dengan masa yang lebih lama.

Bolehkah Dermatix Hilangkan Keloid?

Kaedah pembedahan atau bukan pembedahan seperti penggunaan kortikosteroid, cryotherapy, laser boleh digunakan untuk parut keloid. Selepas pembedahan, rawatan pencegahan parut harus bermula dan Dermatix Advance boleh dianggap sebagai terapi barisan pertama.

Kesan Sampingan Dermatix

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh penyelidik, penggunaan dermatix tidak seharusnya menyebabkan kesan sampingan seperti kerengsaan, kemerahan atau kesakitan. Sekiranya terdapat sebarang masalah mengenai kesan sampingan menggunakan dermatix, berjumpa doktor dengan segera.

Berapa Lama Masa yang Diambil untuk Menggunakan

Untuk penjagaan luka menggunakan dermatix disyorkan untuk digunakan sekurang-kurangnya 60 hingga 90 hari dengan kerap, perlu diingat juga parut yang mempunyai saiz yang lebih besar atau deep scar memerlukan tempoh yang lebih lama. Untuk hasil yang terbaik, gunakan dua kali sehari selama 3 bulan untuk luka kecil dan 6 hingga 9 bulan untuk luka bakar atau parut pembedahan.

Dermatix Supaya Scar Semakin Pudar

Dermatix ultra boleh memudarkan scar sehingga maksimum 80%