counter create hit

Harga Mesin Retort Malaysia

Mesin retort boleh membantu mensterilkan makanan dan minuman anda, serta banyak kaedah digunakan dalam proses ini seperti menggunakan stim, air dan lain-lain.

Oleh itu jika anda berminat untuk membeli mesin ini, di sini kami akan berkongsi maklumat penting seperti harga mesin retort dan jenis mesin retort yang lengkap dengan penjelasan yang boleh menjadi bahan rujukan dan pertimbangan anda.

Mari kita mulakan . . .

Apa itu Mesin Retort?

Retort adalah pensterilan pengeluaran yang membersihkan bekas makanan dengan teliti dan produk makanan yang dibungkus yang mudah terdedah kepada kerosakan mikrob.

Fungsi Mesin Retort

Mesin Retort berfungsi untuk mensterilkan makanan yang dimeteraikan dalam bekas, menggunakan stim atau kaedah pemanasan lain.

Biasanya, suhu pensterilan berbeza dari 110 ° C hingga 135 ° C. Pensterilan Retort menyediakan cara yang berkesan untuk mencapai kestabilan rak yang optimum dan boleh dilakukan dengan peralatan yang agak mudah.

Jenis Mesin Retort

Berikut ini adalah beberapa mesin retort lengkap dengan penjelasan:

1. Saturated Steam

contoh mesin retort Saturated Steam
Saturated Steam Retort

Mesin retort Saturated Steam mempunyai beberapa kelebihan seperti pelaburan modal rendah, terutamanya dengan jawapan keluli karbon, maka mesin ini mudah dikendalikan secara manual dan boleh memproses kebanyakan produk dalam tin.

Sekiranya anda mempunyai anggaran modal yang terhad dan masa depan terhad kepada tin, maka retort Stim Tepu mungkin merupakan keputusan terbaik anda.

2. Water Immersion

contoh Water Immersion Retort
Water Immersion Retort

Water Immersion adalah kaedah pensterilan produk yang menggunakan proses tekanan berlebihan. Proses Water Immersion adalah serupa dengan proses stim tepu di mana produk itu benar-benar terpencil dari pengaruh udara penyejukan – produk itu benar-benar tenggelam di dalam air.

Retort Water Immersion sangat fleksibel dalam mengendalikannya. Oleh kerana ia adalah proses tekanan berlebihan, maka mesin boleh mengendalikan kebanyakan proses.

3. Water Spray

Harga mesin retort
Water Spray Retort

Mesin ini boleh menyediakan balasan semburan air panas premium. Batch Air panas Semburan Retort dipanaskan dengan air di bawah tekanan sangat sesuai untuk minuman dan industri makanan lain.

Dalam The Hot Water Spray Retort Steam air direbus dalam tangki berasingan dan menjadikannya 121 C di dalam kawasan pusat makanan / botol. Kerana ia adalah kaedah tidak langsung untuk mensterilkan produk.

4. Steam Air

contoh mesin retort The Steam-Air Retort
The Steam-Air Retort

Proses Steam-Air adalah proses tekanan berlebihan, seperti air rendaman, hanya produk yang terdedah kepada pengaruh udara tekanan berlebihan.

Kerana udara tekanan berlebihan memasuki retort dengan stim, dan stim adalah satu-satunya medium pemanasan, kipas besar digunakan sebagai daya tolak untuk mencampurkan stim dengan udara, untuk mengelakkan bintik-bintik sejuk di dalam enjin.

5. Pilot Retort / Mini Retort

jenis mesin retort
Mini Retort

Mini Retort ini menjadikannya sesuai untuk kumpulan yang lebih kecil yang mempunyai banyak kelebihan seperti. Mini Retort ini mempunyai jumlah balasan sebanyak 670 liter, dan Ia boleh memproses hampir 100 kg makanan / minuman dalam satu kumpulan, serta masa kumpulan adalah kurang daripada satu jam dimana balasan automatik sepenuhnya dan PLC dikendalikan.
Ia mudah digunakan dan tidak memerlukan sebarang kemahiran teknikal khas.

Senarai Harga Mesin Retort

Jika anda berminat untuk membeli mesin retort tidak perlu membeli seperti jenis di atas, kerana sekarang terdapat begitu banyak mesin retort yang bersaiz lebih kecil dan lebih murah juga harganya.

Berikut adalah beberapa senarai harga mesin retort:

Nama Mesin RetortHarga
Retort Machine Food Gred 420RM1,390.00
Mesin Sterilizer 18L Steam Sterilizer Autoclave Medical Gred 304 (Manual)RM650.99
Mesin Sterilizer 18L Steam Sterilizer Autoclave Medical Gred 304 (Semi Auto)RM1,290.00
Mesin Sterilizer 25L Steam Sterilizer Autoclave Medical Gred 304RM1,189.00
Mesin Sterilizer 25L Steam Sterilizer Autoclave Medical Gred 304 (Semi Auto)RM1,679.00

Itulah maklumat yang kami kongsi, mudah-mudahan ia boleh menjadi bahan rujukan dan berguna untuk anda.