counter create hit

Harga Minyak Gearbox Auto

Gearbo adalah salah satu komponen kereta api yang memainkan peranan penting dalam memastikan pergerakan lancar kereta api.

Secara amnya, kotak gear kereta api berfungsi untuk mengawal tork dan kelajuan kereta api termasuk sistem klac kereta api dan sekali gus menjamin keselamatan sepanjang panduan.

Walau bagaimanapun, kotak gear kereta api terdedah kepada risiko kerosakan tertentu, penting bagi pemilik kendaraan untuk mengetahui masa yang sesuai untuk memasang atau menukar kotak gear kereta api.

Serta mengenal pasti sebarang tanda kotak gear kereta api automatik (atau kotak gear manual) untuk mengelakkan kerosakan yang lebih serius.


Tanda Gearbox Auto Rosak

Gearbox

Berikut adalah tanda-tanda Gearbox auto rosak:

1. Kurang Minyak Gear, Enjin Kereta Api Terlalu Panas dan Bau Hangit

Bau hangus yang terhasil dari bilik enjin menunjukkan bahawa terdapat komponen dalam kereta api yang tidak berfungsi dengan baik dan memerlukan perhatian segera daripada anda.

Tetapi biasanya, bau hangit atau terik dari ruang enjin menunjukkan kotak gear kereta api yang bermasalah – masalah ini berpunca daripada tahap minyak kotak gear yang rendah atau minyak kotak gear bocor.

Sekiranya minyak kotak gear bocor atau berkurangan, ricih berlebihan akan berlaku sekali gus menyebabkan enjin terlalu panas dan terbakar

2. Bunyi Berdebar-Debar

Sekiranya anda mendengar bunyi bising semasa anda menukar gear semasa membimbing seperti berdengung atau menghentam, itu tanda bahawa kotak gear kereta api anda rosak dan perlu dilakukan.

Bunyi berduri seperti clunking atau humming mungkin disebabkan oleh kotak gear kereta api yang bermasalah.

Biasanya, masalah bunyi berduri ini berpunca daripada tahap minyak kotak gear yang rendah atau jenis minyak kotak gear yang tidak sesuai digunakan dalam kereta api anda.

3. Gear Tidak Responsif, Permainan Percuma Panjang Semasa Pertukaran Gear

Gearbox yang berada dalam keadaan baik biasanya tidak akan menghadapi masalah penukaran gear dan proses penukaran gear boleh dilakukan dengan mudah tanpa sebarang masalah.

Walau bagaimanapun, jika gear kereta api anda memberikan tindak balas yang agak perlahan atau tidak memberikan sebarang tindak balas langsung, ini bermakna kotak gear kereta api anda mungkin menghadapi masalah serius yang memerlukan penyelenggaraan segera.

Sebagai contoh, anda memasuki gear tiga tetapi tindak balas pertukaran gear dari gear dua hingga gear tiga lebih perlahan dan tidak lancar seperti biasa.

4. Lampu Amaran Enjin Pada

Kebanyakan model kereta moden hari ini dilengkapi dengan sensor yang memainkan peranan penting dalam mencetuskan amaran jika mereka mengesan sebarang masalah di ruang enjin.

Walau bagaimanapun, ramai pemilik kenderaan dengan mudah mengambil lampu bunyi yang menyala di papan pemuka kereta api.

Secara amnya, sistem sensor akan menghidupkan lampu amaran enjin jika ia mendapati gegaran atau gegaran yang tidak dijawab yang mungkin tidak dapat diperhatikan.

Oleh itu, pemilik kendaraan dinasihatkan untuk membawa kereta api ke bengkel dengan segera untuk pemeriksaan lanjut untuk ketenangan fikiran.

5. Minyak Gearbox Kereta Api Bocor

Pada asasnya, kenderaan ini dilengkapi dengan 6 jenis objek utama iaitu minyak hitam kereta api, air penyejuk, minyak stereng kuasa, minyak brek, minyak gearbox dan air pengelap kereta api.

Setiap objek ini memainkan peranannya sendiri dan sekiranya ia bocor atau tidak dilakukan mengikut jadual ia boleh mengganggu dan mengapit fungsi enjin.

Minyak kotak gear misalnya senang dikenal pasti jika kebocoran berlaku – minyak kotak gear biasanya merah dan berbau manis.

6. Gear Keretapi Tidak Masuk, Disekat

Kenderaan yang menghadapi masalah Gearbox berisiko mengalami kerosakan biasanya mengalami kesukaran menukar gear kereta api dari gear P ke D atau sebaliknya – pose pertukaran gear terasa terganggu, disekat dan tidak lancar.

Sekiranya anda menghadapi masalah pertukaran gear yang tidak lancar, segera bawa kereta api anda ke kedai pembaikan untuk pemeriksaan lebih lanjut.

Kerosakan ini boleh menjadi serius dan boleh menyebabkan kos pembaikan yang lebih tinggi jika tidak dibaiki dari awal.

7. Gear Kereta Api Tergelincir

Secara teknikal, kenderaan bergantung sepenuhnya pada input luar untuk melakukan penukaran gear dan dalam konteks kereta api manual misalnya, panduan kereta api menentukan setiap suis gear menggunakan butang gear dan clac kereta api.

Untuk kereta api automatik, panduan menukar gear dengan menggerakkan butang gear ke R untuk berundur, N untuk gear neutral atau D untuk bergerak.

Jika anda mendapati bahawa gear kereta api anda tergelincir tanpa sebarang input luaran dan ia sangat berbahaya untuk membimbing dan berpotensi merosakkan enjin kereta api anda.


Senarai Harga Minyak Gearbox Auto

Berikut adalah senarai harga harga minyak gearbox auto proton terbaik di pasaran Malaysia, iaitu:

Jenis Minyak Gearbox AutoPrice
Toyota ATF WS Gear OilRM142.88
Proton ATF SP 3 AutomaticRM80.00
600056980 Shell Proton 5W40 Engine Oil Fully Synthetic (4 Liter)RM87.00
Proton Saga FLX Exora CFE Iriz Suprima S Persona VVT Preve TurboRM105.88
Proton original minyak gear gearbox auto sp3RM32.00-RM35.00
Proton Original ATF SPIII (1L) 4 BottleRM94.80
Proton Genuine CVT ATF Auto Transmission Gear Oil 4L – PW911218RM136.00
Genuine Original R3 Engine Oil Fully Synthetic P1 5W30 P2 10W30RM158.00-RM220.00

Tips Penjagaan Gearbox Auto

Tips penjagaan Gearbox Auto, iaitu:

1. Periksa Minyak Gearbox Secara Berkala

Anda dinasihatkan untuk sentiasa memeriksa tahap minyak gearbox kereta api anda jika paras minyak rendah, terdapat kemungkinan kebocoran dalam sistem penghantaran kenderaan anda.

Minyak kotak gear kereta api biasanya merah terang, jelas dan mempunyai bau manis, tetapi jika ia bertukar-tukar warna mendung, gelap atau berbau busuk, anda mungkin perlu menukar minyak kotak gear kereta api anda dengan segera.

2. Jangan Tukar Gear Semasa Kereta Api Masih Bergerak

Pastikan kenderaan anda berhenti sepenuhnya sebelum anda menukar gear kereta api anda, sebagai contoh jika anda ingin meletakkan kereta api, pastikan kereta api berhenti sepenuhnya sebelum anda memasukkan gear R, dan juga jika anda ingin bergerak ke hadapan.

Watak panduan sedemikian boleh memberi tekanan yang berlebihan pada penghantaran kereta api dan boleh memberi kesan yang serius kepada kotak gear kereta api anda.

3. Tukar Tayar Ganti Serta-Merta

Jika tayar kereta api pancit atau bocor, disana terdapat beberapa pemilik kenderaan yang menggunakan tayar perubahan untuk tempoh yang lama sebelum menukarnya pada asalnya kepada talar asal.

Walaupun isu penggunaan tayar gantian ini nampak kecil, ia sebenarnya mempunyai kesan yang besar terhadap prestasi kotak gearbox kereta api.

Saiz tayar gantian yang tidak seimbang atau watak panduan dengan tayar yang berubah-ubah untuk tempoh yang lama boleh memberikan tekanan yang tidak perlu pada kotak gear kereta api.

Malah, ia juga berpotensi merosakkan komponen penting kereta api seperti penjajaran landasan kereta api.

4. Gunakan Minyak Gearbox yang Sesuai

Dapatkan nasihat daripada mekanik atau rujuk manual ke kos baiki gearbox auto untuk menentukan jenis minyak kotak gear yang sesuai untuk digunakan oleh kenderaan anda.

Penggunaan jenis minyak gearbox yang sesuai dapat mencegah dan mengurangkan risiko kerosakan pada penghantaran kereta api.

Jenis minyak gear yang tidak sesuai boleh menyebabkan gelongsor berlebihan berlaku dan berpotensi menghasilkan haba dan menyebabkan bau yang hangus atau terbakar dan secara umumnya, minyak EP120 sesuai untuk kereta api auto, manakala minyak EP90 juga sesuai untuk kereta api manual.

5. Menjalankan Pemeriksaan Dan Pelaksanaan Yang Konsisten

Memastikan kotak gear kereta api sentiasa berada dalam keadaan optimum, menjalankan pemeriksaan dan penyelenggaraan mengikut cadangan yang disyorkan.

Biasanya, anda perlu menyelenggara gearbox kereta api setiap 20,000 kilometer.

6. Panaskan Enjin Sebelum Memandu

Untuk memastikan kotak gear kereta api sentiasa dalam keadaan baik, pastikan anda memanaskan enjin kenderaan selama sekurang-kurangnya beberapa minit sebelum anda mula membimbing terutamanya pada awal pagi.

Elakkan memulakan enjin kereta api dan terus membimbing tanpa memanaskan enjin terlebih dahulu, walaupun kesannya kurang ketara, tetapi langkah pencegahan yang lebih murah daripada kos membaiki kotak gear yang lebih mahal.


Itulah beberapa senarai jenama dan harga Minyak Gearbox Auto 2022 yang mesti anda ketahui.

Kami memastikan bahawa harga Minyak Gearbox Auto di atas, diperolehi daripada sumber yang boleh dipercayai.

Perubahan kepada mana-mana harga di atas, mungkin berlaku pada bila-bila masa tanpa notis terlebih dahulu.

Semoga maklumat di atas dapat membantu dan bermanfaat untuk anda semua.