counter create hit

Harga Pintu Sliding Kaca

Mahu tahu Harga Pintu Sliding Kaca Malaysia? Jom kita semak Senarai Harga Pintu Sliding Kaca Murah di Malaysia.


Apa Itu Pintu Sliding Kaca

Pintu sliding kaca membolehkan ruang yang lebih berfungsi di sekitar pintu patio anda, kerana ia terbuka dengan meluncur di trek.

Jika anda membina rumah baru atau ingin membuat naik taraf ke rumah semasa anda, anda mungkin berfikir tentang memasang pintu roller gelongsor.

Apa yang anda mungkin tidak tahu ialah terdapat pelbagai jenis pintu gelangsar, masing-masing dengan fungsi dan tujuan unik mereka sendiri.


Jenis Pintu Sliding Kaca

Berikut adalah beberapa jenis pintu sliding kaca di pasaran Malaysia, iaitu:

1. Bi-Folding Door

Bi-Folding Door

Pintu dua lipat terdiri daripada pelbagai panel pintu, yang apabila dibuka, bertindih, dan dilipat antara satu sama lain.

Titik di mana panel pintu bertemu dilengkapi dengan penggelek, jadi apabila pintu dibuka ia slaid dan lipatan dalam fesyen seperti Concertina.

Kelebihan:

Jika anda mempunyai ruang untuk panel pintu dua lipat untuk disusun di satu dan pintu, maka gaya pintu ini boleh menjadi pilihan yang bagus.

Memandangkan beberapa panel pintu dilipat ke dalam susunan yang agak padat, ini bermakna lebih banyak ruang di pintu terbuka dan bebas untuk digunakan.

Ini hebat untuk ruang dalaman atau luaran yang besar, kerana ia mengurangkan jumlah ruang yang diambil oleh pintu, dan mewujudkan rasa perpaduan yang lancar antara dalam dan luar.

Kekurangan:

Memandangkan kerumitan dan saiznya, pintu dua lipat selalunya agak mahal. Berbanding dengan mekanisme pintu gelangsar yang lebih mudah, pintu dua lipat agak lebih terlibat.

Kos tambahan bergantung kepada bilangan panel, saiz pintu, dan saiz panel itu sendiri.

Isu lain yang berpotensi dengan pintu dua lipat adalah memandangkan terdapat banyak titik engsel, ini boleh menimbulkan risiko untuk jari-jari kecil.

Tidak seperti pintu gelangsar standard, di mana satu-satunya titik risiko sebenar adalah di mana pintu memenuhi bingkai, dengan pintu dua kali ganda terdapat banyak lagi titik di mana kemalangan yang tidak berpuas hati boleh berlaku.

2. Bypass Siding (Barn) Door

Bypass Siding (Barn) Door

Selalunya berkhidmat dengan tujuan yang sama dengan pintu rongga, pintu kandang pintasan sering digunakan untuk memaksimumkan ruang.

Pintu bar pintasan adalah unik kerana bukannya gelongsor pada trek yang tersembunyi dalam bingkai pintu, mekanisme terdedah dan dipamerkan.

Kelebihan:

Popular dengan banyak pemilik rumah dan arkitek, pintu kandang pintasan jauh lebih unik, dan selalunya sesuatu yang penting.

Mekanisme penggelek pintu gelangsar yang dipamerkan memberikan pintu, dan bilik yang terletak di dalamnya, rasa perindustrian dan utilitarian.

Penampilan ini pastinya bukan untuk semua orang, tetapi jika anda mencari sesuatu yang sedikit berbeza, pintu kandang pintasan mungkin sesuai untuk anda.

Disamping itu, kerana mekanisme terdedah dan roller duduk di atas trek, ia memberi anda pilihan untuk mengeluarkan pintu sepenuhnya sekiranya anda mahu.

Sekarang ini mungkin bukan sesuatu yang anda fikirkan sangat kerap, tetapi ia membolehkan anda pilihan untuk membuka ruang di rumah anda jika anda mempunyai acara atau pesta.

Kekurangan:

Begitu juga dengan pintu poket, pintu pintasan tidak begitu cekap untuk mewujudkan meterai antara bilik.

Oleh kerana slaid pintu pintas di bahagian luar bingkai pintu, mereka meninggalkan jurang yang agak besar antara pintu dan bingkai pintu, membolehkan udara dan bunyi bergerak bebas di antara bilik.

Oleh itu, mungkin lebih baik untuk mempertimbangkannya sebagai alat untuk membahagikan ruang yang lebih besar, dan bukannya memisahkan bilik individu.

3. Pocket Sliding Doors

Pocket Sliding Doors

Pintu gelangsar poket adalah pintu yang meluncur ke dalam rongga tersembunyi di dinding, iaitu poket.

Ini memerlukan dinding yang cukup lebar untuk menampung poket, dan juga mempunyai ruang yang cukup di satu sisi bingkai pintu agar sesuai dengan pintu apabila dibuka sepenuhnya.

Poket ini biasanya dipasang apabila rumah baru sedang dibina, tetapi mungkin untuk mengubah suai satu jika ruang yang diperlukan wujud.

Kelebihan:

Pintu rongga poket yang paling jelas iaitu ia sangat cekap ruang, sesuai untuk ensuite kecil atau almari pakaian sebagai contoh.

Pintu berengsel biasa akan menceroboh ruang, dan boleh menyukarkan pergerakan, atau bahkan mempengaruhi lokasi yang anda dapat meletakkan kemudahan atau perabot di dalam bilik.

Oleh kerana pintu poket bersembunyi di dinding, ia pada dasarnya seperti pintu tidak ada di sana, sebaliknya ia adalah bahagian dinding yang boleh muncul dan hilang seperti yang diperlukan, oleh itu memaksimumkan potensi ruang untuk bilik.

Kekurangan:

Kelemahan utama pintu poket ialah mereka tidak membuat sebaik meterai sebagai pintu berengsel biasa, atau jenis pintu gelangsar lain.

Ia bermakna bunyi, bau, dan cahaya boleh bergerak dengan lebih mudah di antara bilik-bilik.

Ini mengehadkan lokasi yang pintu rongga boleh digunakan, contohnya ia tidak sesuai untuk memisahkan ruang dalaman dan luaran.

4. Sliding Patio Door

Sliding Patio Door

Pintu gelangsar kaca yang besar secara amnya direka untuk memisahkan ruang dalaman dari patio luar.

Tujuannya adalah untuk mewujudkan campuran lancar antara dalam dan di luar rumah, dengan mengubah apa yang akan menjadi dinding menjadi tingkap besar.

Memandangkan pintu-pintu ini perlu bersaing dengan unsur-unsur, mereka lebih tugas berat daripada yang lain dan dilengkapi dengan baik dalam menjaga bahagian dalam dan di luar.

Kelebihan:

Tidak ada yang lebih baik daripada dapat membuat peralihan yang lancar antara ruang tamu dan teres luar anda, pada dasarnya menggandakan ruang masing-masing.

Pintu patio gelongsor sesuai untuk ini. Berbanding dengan pintu dua kali ganda, pintu patio gelongsor berfungsi pada mekanisme yang agak mudah, dan akibatnya mereka lebih mudah beroperasi, dan memerlukan penyelenggaraan yang kurang.

Pintu patio gelongsor juga lebih berkesan untuk mencipta meterai, yang boleh membantu mengekalkan kos pemanasan dan penyejukan rumah anda, dengan keupayaan untuk menggandakan kaca yang menyumbang kepada ini lebih jauh lagi.

Kekurangan:

Apabila dibuka sepenuhnya, pintu patio gelongsor masih mengambil separuh daripada pintu.

Oleh kerana satu panel pintu dipasang dan gelongsor yang lain, ini mengehadkan jumlah kawalan yang anda miliki semasa membuka ruang.

Ini menghalang keupayaan untuk mencipta ruang yang benar-benar dalaman atau luaran, dan boleh dikatakan kedua-duanya kurang anggun dan kurang berfungsi daripada pintu dua lipat.

5. Stacker Sliding Door

Stacker Sliding Door

Pintu gelangsar stacker adalah pintu gelangsar yang, seperti namanya, disusun di atas satu sama lain apabila dibuka.

Pintu ini menggunakan lebih banyak panel daripada pintu gelangsar standard, tetapi masing-masing lebih kecil dan berjalan di landasan sendiri.

Akibatnya, apabila dibuka sepenuhnya timbunan panel jauh lebih tebal daripada pintu gelangsar standard.

Kelebihan:

Kelebihan utama pintu stacker di atas pintu gelangsar biasa ialah ia memberi anda lebih banyak pilihan.

Terdapat lebih banyak julat di mana pintu boleh dibuka, memberikan anda kawalan yang lebih besar ke atas cahaya, aliran udara dan bagaimana membuka bilik boleh dibuat untuk merasa.

Satu lagi kelebihan pintu stacker adalah peningkatan konfigurasi. Daripada menetapkan pintu ke satu hujung bingkai pintu, panel pusat boleh diperbaiki dengan yang lain meluncur di kedua-dua belah pihak.

Ini membentangkan banyak lagi konfigurasi yang berpotensi, dan boleh menjadi sangat diingini apabila membina rumah baru kerana ia membolehkan ruang disusun dengan cara yang unik sambil mengekalkan fungsi.

Kekurangan:

Kerana terdapat lebih banyak panel pintu, dan masing-masing memerlukan trek sendiri, pintu ini memerlukan lebih banyak ruang untuk dipasang.

Tidak semua bilik akan mempunyai ruang yang mencukupi untuk menampung ketebalan tiga hingga enam panel yang semuanya disusun di atas satu sama lain.


Senarai Harga Pintu Sliding Kaca

Berikut adalah senarai harga pintu sliding kaca moden di pasaran Malaysia, iaitu:

Jenis Pintu Sliding Kaca Price
Double Glass Sliding Door The Saltire Flag 8mm Obscure Glass Clear Printed Design with Premium Track RM11,886.10
Double Glass Sliding Door Geometric Square 8mm Obscure Glass Clear Printed Design with Premium Track RM12,286.10
Double Glass Sliding Door Dean 8mm Obscure Glass Obscure Printed Design with Premium Track RM12,586.10
Double Glass Sliding Door Roslin 8mm Obscure Glass Clear Printed Design with Premium Track RM13,586.10
Double Glass Sliding Door Gullane 8mm Obscure Glass Clear Printed Design with Premium Track RM14,786.10
Harga Pintu Sliding Kaca Aluminium Size 70×200cm Putih RM380.20
Harga Sliding Door 3 Panel Lebar 930mm Tinggi 2400mm RM900.00
Pintu Sliding Kaca Dapur Thruslide VS2 Stainless Steel Sliding Track & Holburn 8mm Obscure Glass RM9,647.53
Single Glass Sliding Door Moor 8mm Obscure Glass with Premium Track RM4,222.76
Single Glass Sliding Door Crichton 8mm Clear Glass Obscure Printed Design with Premium Track RM4,991.34
Single Glass Sliding Door Linton 8mm Clear Glass Obscure Printed Design with Premium Track RM5,295.94
Single Glass Sliding Door Gullane 8mm Obscure Glass Clear Printed Design with Premium Track RM6,848.43
Single Glass Sliding Door Thruslide VS1 Stainless Steel Sliding Track & Moor 8mm Clear Glass RM3,922.01

Itulah beberapa senarai harga Pintu Sliding Kaca murah di pasaran Malaysia yang mesti anda ketahui.

Kami memastikan bahawa harga Pintu Sliding Kaca terbaik di atas, diperolehi daripada sumber yang boleh dipercayai.

Perubahan kepada mana-mana harga di atas, mungkin berlaku pada bila-bila masa tanpa notis terlebih dahulu.

Semoga maklumat di atas dapat membantu dan bermanfaat untuk anda semua.